VIAF

VIAF, of the Virtual International Authority File, is een internationaal Authority Bestand waarin Authority Records van persoonsnamen van Nationale Bibliotheken en Bibliografische Centra samengebracht zijn. Het project wordt gecoördineerd door de Library of Congress, de Deutsche Nationalbibliothek, en de Bibliothèque nationale de France. OCLC is verantwoordelijk voor de hosting en software ontwikkeling. VIAF wordt actueel gehouden door het harvesten van authoritybestanden van de deelnemende partners.

Het samenbrengen van decentraal opgebouwde authority bestanden heeft als doel om auteurs uniek identificeerbaar te maken zodat

  • publicaties van één persoon (ongeachte de verschillende schrijfwijzen voor de naam, bv. per taal of schrift) gegroepeerd kunnen worden
  • verschillende personen met eenzelfde naam van elkaar onderscheiden kunnen worden

De relaties tussen de namen worden vastgelegd volgens standaarden van het semantische web, waardoor VIAF een belangrijke bron is voor het universeel linken van gegevens van en over auteurs.

De software die door OCLC ontwikkeld wordt, is gebaseerd op algoritmes die op basis van informatie in Authority Records termen analyseert en verbanden interpreteert. Behalve de Authority Records worden ook Bibliografische Records vergeleken om zo op basis van gelijk voorkomende publicaties of co-auteurs de persoon achter de naam te herkennen.

Binnen VIAF krijgt een cluster van schrijfwijzen voor één persoon een uniek nummer dat onderdeel is van de URI op www.viaf.org.

Bijvoorbeeld: het VIAF-id voor Dostojevski is 104023256.  De clustering van schrijfvarianten is gevisualiseerd op de URI: http://www.viaf.org/viaf/104023256
Andere naam-identifiers, zoals de Personennormadatei (PND), Library of Congress Name Authority File (LCNAF), … worden ook bijgehouden in de clustering.

Lees meer over VIAF